Molí o taller del Ventura, paperer.

Continua el molí o Taller del Ventura, paperer i teixits. Aquest conserva un mur molt gros de l’edifici. Dins del perímetre del molí hi ha soterrada una pila holandesa que va quedar al descobert en l’ultima riuada de 1994. Durant molt anys va contenir el taller mecànic d’Albert Besora Pàmies. També es coneixia per taller del Torrodà o del Ferrer.

Sabem que en aquest molí hi va nèixer el 13 d'abril de 1862 Isidre Abelló i Camps, qui juntament amb l'alemany Carl von Linde, anys més tard, l'any 1907, fundaren a Barcelona l'empresa Abelló Linde pionera en la fabricació de gasos industrials, especials i medicinals. En el llibre que l'empresa va editar el 2007 en ocasió del seu centenari hi llegim que el matrimoni Isidre Abelló i Rosa Espinach contragueren matrimoni el desembre de 1824 a Montblanc i l'any següent es traslladaren a viure a la Riba on hi obriren una botiga i un taller de serralleria. El matrimoni va tenir deu fills amb dotze anys, és a dir molt seguits, tots nascuts a la Riba. La família deixà aviat la serralleria per instal·lar-se a la mateixa població com a paperers, en un molí de propietat al costat del riu. Això no significa que haguessin fet una gran fortuna, perquè es tractava de petits negocis, a l’abast de patrimonis modestos. Els Abelló feien paper d’estrassa, que es confeccionava utilitzant draps com a primera matèria. La fabricació d’aquest producte va començar al desembre del 1834, quan Isidre Abelló i Espinach tenia set anys. Aprofitant la força de l’aigua i en el mateix lloc, Isidro Abelló i Espinach instal·là una petita fàbrica de filats i teixits de cotó.

Però aquell molí no durà gaire. Estava situat arran del riu i en pagaren les conseqüències quan hi hagué una riuada: “Lo dia 24 d’agost de 1842 vingué lo riu tan gros que arribà vuit pams més alt del trespol de la sala i s’emportà la meitat del molí”, diu el llibre familiar. No obstant això, no es varen descoratjar i el 10 de gener de 1843 reprenien la producció de paper i de filats.

El 21 de juliol de 1849, Isidro Abelló i Espinach es casà amb Teresa Camps i Paris, també nascuda a la Riba, després d’haver atorgat els corresponents capítols matrimonials i d’haver rebut dels pares de la núvia el dot i les robes convingudes. El matrimoni va tenir cinc fills. Abans de 1873 els Abelló van anar a viure a Terrassa i el darrer fill del matrimoni ja hi va nèixer. Com a últim apunt anecdòtic el llibre ens diu que Isidre Abelló i Espinach, fill de la Riba, es va integrar molt bé a Terrassa i que l'any 1877 va ser nomenat tinent d'alcalde de l'Ajuntament el mateix any que la població va rebre el títol de ciutat. Tenia aleshores 11.000 habitants. Poc després va ser-ne elegit alcalde. Va morir el 20 de maig de 1880, sent alcalde de Terrassa, d’una pulmonia a l’edat de cinquanta-dos anys.